Finansijska bezbjednost u virtuelnom svijetu: Izazovi i rješenja

JAHORINA – U cilju suočavanja s izazovima vezanim uz finansijsku bezbjednost, na Jahorini je u petak održana radionica na temu “Sprečavanje pranja novca i finansiranje terorističkih aktivnosti u oblasti virtuelne imovine”.

Na radionici, koja je okupila eksperte iz svijeta finansija, pravnike, predstavnike policijskih agencija, poreskih uprava i istaknute pojedince iz domena kriptovaluta, fokus je bio na trenutnom stanju kripto tržišta i nedostatku adekvatne regulative koja bi pratila brzi razvoj virtuelne imovine, kao i spriječavanju zloupotrebe iste.

Organizatori događaja su Adriatic Crypto Exchange (ACX), nova mjenjačnica na kriptosceni Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Chainalysis, vodećom globalnom kompanijom za istrage u blockchainu.

Direktor Adriatic Crypto Exchange-a Branko Petrović kazao je da trenutna regulative koje je zastupljena samo u RS kroz Zakon o tržištu hartija od vrijednosti nije prilagođena potrebama i zahtjevima tržišta.

Petrović je predstavio i ACX mjenjačnicu, kao dobru praksu, postavljajući visoke standarde u oblasti rada VASP-ova.

Mjenjačnica je odnedavno registrovana kod Komisije za hartije od vrijednosti RS.

Učesnici su imali priliku da od Nikole Maričića, ACAMS sertifikovanog AML i Compliance Officer-a za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma saznaju nešto više o mogućnostima praćenja porijekla kriptovaluta, u odnosu na FIAT novac, kao i spriječavanja njihove zloupotrebe.

“Mi u ACX-u imamo jedini sertifikovan tim za praćenje istrage u kriptovalutama kroz Reactor, jedan od prestižnih sertifikata za istrage u svijetu”, rekao je Maričić.

Radionica je pružila dubok uvid u aktuelne izazove finansijske bezbjednosti u sferi virtuelne imovine.

 

Извор: capital.ba

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *