Археолошко налазиште Орловине – Наставак истраживачких радова

Orlovina - Arheološko nalazište

Министарства културе подржало је финансирање наставка радова на истраживању археолошког налазишта Орловине изнад Малог Зворника, а како кажу у Туристичкој организацији општине, досада је завршена прва фаза конзерваторских радова на цркви, односно базилици која датира из четвртог века за време цара Јустинијана. Директорка Марина Глигоревић је рекла за ЛН да је недавно овај локалитет са њом обишао и председник општине Зоран Јевтић, заједно са стручним консултантом доцентом Филозофског факултета у Београду археологом Дејаном Радичевићем и представником Завода за заштиту споменика културе у Ваљеву Радивојем Арсићем.

– Од почетка октобра па до половине новембра на Орловинама се настављају истраживачки радови, а Радичевић и Арсић са својим тимом сарадника истражиће северни део цркве. За сада није испитано ни 10 одсто самог утврђења на вису Орловине, тако да ће у будућности бити још доста посла за археологе и њихова истраживања. У другој фази радова планирано је да се комплетирају конзерваторски радови и на северном делу цркве, изградња видиковца са ког се пружа велинчанствен поглед на Зворничко језеро, пешачке стазе у дужини од око 400 метара и саобраћајна сигнализација до самог археолошког налазишта. Почетак друге фазе планиран за почетак 2024. године – рекла нам је директорка.

Она је објаснила да сви пронађени предмети са Орловина, после ископавања, иду даље на анализу на Филозофски факултет (Одељењу археологије), а да је општинска управа у Дому културе обезбедила простор где би, евентуално, у будућности били изложени као музејски експонати. Она подсећа да су истраживајући Орловине археолози од 2013. године у дубљим слојевима пронашли на 14 хектара остатке утврђења византијског града. Пронађени су разни предмети, алати и оружје из преднемањићке епохе и, с обзиром на карактер налаза, археолози су претпоставили да се ту налазило значајно утврђење из 10. века за време владавине кнеза Часлава. Директорка подсећа да је на Орловинама за сада истражено пет сонди, а једна од њих је и цистерна пречника 15 метара.

– Претпоставља се да је црква крајем 6. века срушена у време најезде варвара, који су у цквеном броду подигли колибе и огњишта, зато што нису осећали хришћанско страхопоштовање према храму. На Орловинама су пронађене и гробнице које су опљачкане. Иначе, Орловине након минималног истраживања испуњавају услов да буду један од седам градова преднемањићке Србије. Не треба заборавити, први који је покренуо испитивања овог терена био је локални историчар Дејан Павић, професор историје, који је лета 2012. године самоиницијативно истраживао Орловине и пронађене предмете однео на Филозофски факултет. Орловине ће у будућности бити незаобилазна туристичка атракција наше општине, где ће посета бити омогућена уз пратњу туристичког водича – поручила је наша саговорница.

С.П.

Фото: ТОМЗ
Извор: Лозничке новости

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *