Za planinare, bicikliste, ljubitelje prirode

U nedelju, 10. juna 2018. godine, realizovano je DRUGO PORODIČNO OKUPLJANJE planinara, biciklista i meštana.

Oranizaori su, i ovoga puta, Planinarsko-biciklističko sportsko udružnje „Šarena bukva“ iz Radalja i Osnovna škola „Miloš Gajić“ iz Amjića i PBD „BicikLO“ iz Loznice.

Okupljanje planinara bilo je u Donjoj Trešnjici kod škole u 8:30 časova. Polazak na ture bio je u 9:00 časova.

Organizovane su dve pešačke staze.

Duža staza (15km – kružno) – Škola – Erići – Sokoline (vidikovac i stražarsko-osmatračko mesto iz turskog doba) – Kapela – Bobije – Lađa – Petrovići – škola. Planiare su vodili Mlade Mićić, predsednik udruženja i Đorđe Kojić Kojo izviđač, mštanin.

Kraća staza (6km – 3 + 3) – Škola – Zverovići – Gvozdena voda, koju je vodio Predrag Spasojević, učitelj.

Biciklisti – okupljanje je bio kod spomen kosturnice na Mačkovom kamenu a start u 10:00 časova. Kako je Zoran Bogićević Rakun napisao: „Ponovo smo posetili Donju Trešnnjicu. Ovaj put sa Mačkovog Kamena. 40km drugarske vožnje. Pravi ljudi čine porodicu.“

Već od ranog jutra grupa roditelja učenika OŠ „Miloš Gajić“ u izdvojenom odeljenju u Donjoj Trešnjici pripremili su obed. Roditelji su doneli slane zanimacije, slatke zanimacije, pasulj, kosti, rebra, slaninu i druge potrepštine.

Posebnu zahvalnost dugujemo ljudima koji su vredno radili:
Nenadu Vučetiću koji je kuvao pasulj;
Marijani Tadić;
Mariji Nikolić;
Dragici Kojić koje su pripremale namirnice, prale sudove i služle goste;
Miši Kojiću koji nam je dao tanjire, pribor za jelo, sto i klupe.
Prva grupa planinara sa kraće staze vratila se ok 13:0 časova, istovremeno sa biciklistima.

Druga grupa planinara stigla je oko 14:00 časova.

Poslužen je ručak. Vodili smo računa i o gostima koji poste, tako da je bilo i posnog pasulja.

Druženje je nastavljeno u školskom dvorištu uz zvuke Deep Purple-a. Tu su nam s pridružili i oni koji nisu bili u mogućnosti da pešače sa nama, ali su želeli da nas podrže. Među njima bila je i direktorka škole, što nam je bilo posebno drago.

Druženje je potrajalo do 17:00 časova, kada smo se razišli.

Reakcije gostiju su najlepše. Posebno ih je iznenadilo gostoprimstvo Zorana Petrovića i Siniše Perića koji su planinare svratili u svoja dvorišta, ponudili im predah i osveženje kao i ljubaznost i predusretljivost domaćina koje smo već pomenuli.

Miki Živković je na društvenim mrežama pisao o poseti Donjoj Trešnjici i, između ostalog, napisao:

VOJVODSTVO – MTB – LOZNIČKO

Serdari biciklizma gospoda Zoran Bogićević i Miloš Đuričić nas jučerašnje nedelje okupiše na obroncima Jagodnje i Mačkovog kamena!

Krenuh ustreptale duše sećajući se neustrašivog vojvode Petra Bojovića koji se junački suprostavi Austrougarima…

Okupljeni ispred kapije spomen kosturnice kratko odadosmo poštu bojovnicima za anale i kretosmo put Donje Trešnjice (Malozvorničke). Narandžaste majice (naši domaćini) su nas maestralno vodile kroz ćuvike i livade, podnožje Šarene bukve. Grupa je bila složna, odabrana i motivisana. Bilo nas je od Novog Sada do Bratunca i LJubovjie!

Kolorit šumskih pastira su upotpunili planinari iz Loznice, Zvornika i okolnih sredina. Meštani su izašli pred nas u velikom broju i organizovali nam divno druženje u osnovnoj školi u Donjoj Trešnjici.

Duboko poštovanje učitelju, LJubovijske gore listu, rendžeru Đorđu Kojiću i učenicima koji nas pesmom i muzikom dočekaše.

Neizmerno hvala velemajstorima organizacije biciklističkih druženja PBD “BICIKLO”. Držimo fige bicikliranju sledećeg vikenda u Lepenci (Fruška gora).

Serdar Ljubovijski

Tako s završilo druženje negd oko 70 učesnika. Hvala planinarima klubova “MLADOST” iz Zornika, “GUČEVO” iz Loznice, biciklistima, meštanima, učenicima, njihovim roditeljima i svima kojih se nismo setili. Pokazali smo da smo vredni reči PORODICA iz naslova!

UTISCI SA OKUPLJANJA

Znajući lepotu i istorijski značaj Mačkovog kamena, sa nestrpljenjem očekujem da organizator vožnje da znak da krenemo.

Iz minuta u minut pomaljaju se sve lepši od lepšeg predeli, proplanci, livade i šume…

puštajući se, ukazao se pogled na prelepo selo Donju Trešnjicu. Zastajemo nekoliko minuta i gledamo panoramu sela. U jednom momentu Zoran reče idemo kod crkve jer nas tu čeka naš prijatelj koji sprema ručak. Veoma isceljen sa oduševljenjem sam krenuo spust u centar sela.

Fantastičan doček i još lepši ambijent, oduševljen i ponosan što sam proveo taj 10 jun sa takvim ljudima, zahvaljujem se svim organizatorima ovog lepog druženja a pogotovo vama učitelju. ????

Otišao sam pun pozitivne energije i emocija, sa obećanjem da ću uskoro ponovo posetiti vaše selo. Ovoga puta će biti kombinacija biciklzma i ribolova. ????

Goran Miletić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *