Osnivanje opštine

Posle Prvog svetskog rata, Mali Zvornik je bio u sastavu Rađevskog sreza, pod upravom Krupnja, kao jedna od petnaest opština Podrinskog okruga, nastalih unutrašnjom administrativnom podelom sreza, koji je do tada imao 35 seoskih naselja. U sastavu Rađevskog sreza bile su i Radaljska i Donjotrešnjička opština.

Ukazom Prezidijuma narodne skupštine Republike Srbije, od 3. aprila 1952. godine, Opština Mali Zvornik sa još 25 opština i dve gradske opštine u Podrinju pripala je Jadranskom srezu.

Tri godine kasnije 26. septembra 1955. godine, na dan puštanja u rad hidroelektrane „Zvornik”, osnovana je današnja Opština Mali Zvornik.

Opština Mali Zvornik je opština u Mačvanskom okrugu, u zapadnoj Srbiji. Po podacima iz 2004. godine opština zauzima površinu od 184 km2 (od čega na poljoprivrednu površinu otpada 7.847 ha, a na šumsku 9.612 ha) i predstavlja najmanju opštinu u okrugu, a ujedno je i jedna od najmanjih i najmlađih opština u Srbiji.

Aktuelni predsednik Opštine Mali Zvornik je Zoran Jevtić.

Privreda

Opština raspolaže vrednim vodnim, šumskim, mineralnim i drugim resursima, čiji značaj prevazilazi lokalne okvire i čiji potencijal nije iskorišćen u punoj meri. U procesu privatizacije brojni privredni subjekti su prestali sa radom ili su znatno umanjili kapacitet. Gašenje i privatizacija su dovele do porasta nezaposlenosti koja čini 26,27% radno sposobnog stanovništva u opštini.

Industrija

Nosilac razvoja industrije u opštini je Hidroelektrana „Zvornik”, koja je počela sa radom 1955. godine. Pripada privrednom društvu Drinsko — Limske hidroelektrane. Trenutno ima 80 zaposlenih. Za svojih 50 godina neprekidnog rada proizvela je preko 22 milijarde kWh električne energije i prebacuje plan proizvodnje svake godine. Godišnji plan proizvodnje struje je 452 miliona kWh i uglavnom se taj plan ostvaruje a nekad prebacuje očekivanu proizvodnju, zavisno od hidroloških uslova. Hidroelektrana leti proizvodi 10 MWh struje i sa tom proizvodnjom snabdeva električnom energijom čitavo područje Malog Zvornika, do Loznice. U periodu velikih voda proizvodnja je i do 96-100 MWh.

Kultura

Nosilac svih kulturnih manifestacija u opštini Mali Zvornik je Biblioteka „17. septembar”, koja je na sebe preuzela ulogu nekadašnjeg Doma kulture. Biblioteka raspolaže značajnim fondom knjiga — preko 33.000 naslova. U okviru biblioteke smeštena je Zavičajna zbrika, koja čuva bibliotečki materijal vezan za istoriju kulturno-prosvetnog života Malog Zvornika i njegove okoline u prošlosti.

Biblioteka organizuje gostovanja profesionalnih i amaterskih kulturno-umetničkih društava, pozorišta, pesnika, likovne izložbe i brojne druge smotre, susrete i takmičenja.

Biblioteka ima salu sa 250 mesta, a u svojim prostorijama organizuje kurseve engleskog jezika, kao i različite sekcije: folklorna, dramska, muzička i recitatorska. Kao posebno interesantne kulturne manifestacije organizovane od strane Biblioteke u Malom Zvorniku izdvajaju se sledeće:

 • Mesec knjige — oktobar, koji se obeležava najraznovrsnijim programima (prikupljanje knjiga za poklon Biblioteci, nagrađivanje najaktivnijih čitalaca u protekloj godini, izbor najčitanije knjige, besplatno učlanjivanje đaka-prvaka, organizovanje književnih susreta, izložbi knjiga, pozorišnih predstava i sl.)
 • „Osmomartovska izložba narodne radinosti zvorničkog kraja” (već se tradicionalno organizuje, a žene tada izlažu ručne radove i druge eksponate stare i preko 150 godina. Ova manifestacija okuplja i žene iz okolnih opština)
 • Likovna kolonija se organizuje u junu već drugu godinu za redom (ova manifestacija će preći u tradicionalnu)
 • Likovna sekcija Doma kulture organizuje 2-3 puta godišnje izložbe slika
 • Tradicionalna smotra recitatora, pod nazivom „Pesniče naroda mog”, koja je opštinskog i međuopštinskog karaktera, organizuje se svakog maja
 • Ribolovačko-kulturna manifestacija „Somovijada”, tradicionalno se održava krajem svakog jula, a tri večeri uzastopno zastupljen je raznovrstan kulturni program

Od decembra 2006. godine u okviru Biblioteke utorkom i četvrtkom od 11 časova radi Dečje odeljenje. Što se tiče sadržaja, deci se ovde nudi čitanje i pričanje bajki, gledanje dečjih filmova putem DVD uređaja i nakon toga ilustrovanje doživljenog. Tako nastale ilustracije Biblioteka kasnije koristi u izložbama.

Obrazovanje

U opštini Mali Zvornik mrežu školskih ustanova čini pet osmogodišnjih matičnih škola, jedna srednjoškolska ustanova u središtu opštine i jedna predškolska ustanova

Predškolska ustanova

Predškolska ustanova „Crvenkapa” ima zgradu površine 880m2, kraj same obale Drine. U ovu, relativno novu, zgradu vrtić je preseljen polovinom osamdesetih godina. Vrtić poseduje prostrano dvorište (oko 40 ari), svu potrebnu opremu za rad vaspitača, kuhinju dnevnog kapaciteta od 150 obroka.

Osnovne škole

 • OŠ „Branko Radičević” Mali Zvornik, bez područnih odeljenja

 • OŠ „Stevan Filipović” Radalj, sa jednim područnim odeljenjem za četvororazrednu nastavu u Malom Radalju

 • OŠ „Braća Ribar” Donja Borina, sa jednim područnim odeljenjem za četvororazrednu nastavu u Brasini;

 • OŠ „Miloš Gajić” Amajić, sa dva područna odeljenja za četvororazrednu nastavu u Donjoj Trešnici i Culinama

 • OŠ „Nikola Tesla” Velika Reka, sa jednim područnim odeljenjem za četvororazrednu nastavu u Voljevcima

Srednja škola

 • „Srednja škola” Mali Zvornik u svom sastavu pored gimnazije opšteg smera sadrži pet obrazovnih profila.