Škobaljijada i gurmanijada

Ribolovac Milan Despotović iz Donje Borine pobednik je 7. Skobaljijade, koja je proteklog vikenda održana u Malom Zvorniku. On je ostvario ukupni ulov od 10 kilograma i 850 grama ribe i pobedio u konkurenciji od 100 ribolovaca, koliko ih je učestvovalo na ovogodišnjem takmičenju.

Drugi po uspehu na malozvorničkoj Skobaljijadi bio je Bojan Avramović iz Beograda, sa ulovom od 8.400 grama, a treći Miroslav Gvozdenović iz Zvečana, sa ulovom od 8.295 grama.

U drugom delu manifestacije, na 7. malozvorničkoj Gurmanijadi, u kategoriji pripreme riblje čorbe najuspešniji bili su članovi ekipe „Lipovo brdo” iz Radalja. Drugo mesto osvojio je tim „Rezervat Zasavica” iz Zasavice, dok je treće mesto pripalo ekipi „Kotlić from Komirić” iz Osečine.

Najbolji čorbast pasulj skuvao je tim „Pečenjara kod Jove” iz Valjeva. Drugo mesto osvojila je ekipa „Blago čiče” iz Komirića, a treće „Kotlić from Komirić” iz Osečine.

Među kulinarima, najbolji gulaš, skuvan na lovački način, spremile su članice Unije žena Srpske napredne stranke iz Malog Zvornika. Drugo mesto osvojila je ekipa „Gulašijada” iz Čačka, a treće „Ekipa sa 1. maja” iz Brasine.

Na Gurmanijadi 2018 u Malom Zvorniku pripremljeno je ukupno 18 kotlića. Pripremljena jela ocenjivao je stručni žiri, koji su činili članovi Asocijacije kuvara Srbije.

Na ime nagrade za ostvareni plasman ribolovcima i kulinarima u završnici manifestacije uručeni su pehari, medalje, diploma, vredna ribolovačka oprema i kotlići za kuvanje, dar opštine Mali Zvornik, organizatora i pokrovitelja događaja.

Najmlađem ribolovcu, dvanaestogodišnjem NJegošu Kubatliji iz Bratunca uručena je diploma za učešće na takmičenju.

Zadovoljstvo da zajedno sa predsednikom opštine Mali Zvornik Zoranom Jevtićem otvori sedmu Skobaljijadu i Gurmanijadu i pobednicima uruči nagrade i zahvalnice imao je narodni poslanik Srbislav Filipović, koji je tom prilikom istakao značaj manifestacije za unapređenje turizma u opštini.

Među gostima ovogodišnje manifestacije bili su i predsednik opštine Koceljeva Dušan Ilinčić, predsednik opštine LJubovija Milovan Kovačević i pomoćnik gradonačelnika Loznice LJubinko Đokić.

 

Takmičenja na Skobaljijadi i Gurmanijadi 2018 u Malom Zvorniku pratio je bogat kulturni program.

Održana je muzička priredba, na kojoj su nastupili članovi folklornog ansambla Veterana folklora Malog Zvornika, folklorne sekcije Biblioteke „17. septembar”, solistkinje, sestre Anđelija i Stefanija Babić, a premijerno su gostovali članovi dečje pevačke grupe “Juniori”, zvorničkog Omladinskog hora „Izvornik”.

Organizovana je i tradicionalna prodajna izložba starih zanata, rukotvorina, suvenira, domaće hrane i pića, kao i predstavljanje turističkih organizacija iz Podrinja. Učešće u ovom delu manifestacije, koji ima za cilj da promoviše i podstakne razvoj malog preduzetništva, uzelo je više od 20 izlagača iz Srbije i Bosne i Hercegovine, među kojima su bila različita udruženja, preduzetničke radnje, mala poljoprivredna gazdinstva i individualni proivođači u oblasti domaće radinosti, koji su na ovaj način dobili priliku da predstave i promovišu svoje proizvode.

Za najmlađe posetioce, decu do 11 godina, upriličena je dečja kreativna radionica, u okviru koje su mališani slikali i pisali na zadate teme, vezane za ribolov, reku Drinu i njenu okolinu.

Posebna atrakcija na manifestaciji i ovog puta bio je turistički vozić Hotela „Royal Spa” iz Banje Koviljače, koji je posetioce besplatno vozio obalom Drine.

Opština Mali Zvornik navedene sadržaje u okviru manifestacije organizovala je uz podršku preduzeća, ustanova, udruženja i drugih organizacija sa područja opštine.

Promocija manifestacije i deo poslova organizacije ribolovnog takmičenja obavljeni su u saradnji sa Klubom sportskih ribolovaca „Drinsko jezero” iz Malog Zvornika, dok je priprema kulturno – umetničkog dela programa bila poverena malozvorničkoj biblioteci.

Podršku i pomoć u pripremi i realizaciji manifestacije pružila je Hidroelektrana „Zvornik”, JKP „Drina”, Sportski savez „Drina”, Lovačko udruženje „Crni vrh”, „Udruženje žena Malog Zvornika”, Udruženje žena „Nezaborav”, kao i brojni sugrađani pojedinačno.

Sponzori pojedinih nagrada bile su firme „Homnet” i „Mamac” iz Loznice.

Odlukom Opštine Mali Zvornik, učešće na Skobaljijadi, treću godinu zaredom, bilo je besplatno.

Svaki takmičar, uz fond vrednih nagrada, imao je obezbeđen doručak, flašu vode, ručak i takmičarsku majicu.

Takmičenje u ribolovu bilo je pojedinačno i odvijalo se u atmosferi potpune regularnosti, uz nadzor sudija Kluba sportskih ribolovaca „Drinsko jezero” iz Malog Zvornika, a okupilo je takmičare iz više gradova Srbije i Bosne i Hercegovine.

Među učesnicima Skobaljijade bili su ribolovci iz Valjeva, Zvečana, Zvornika, Bratunca, Beograda, Požege, Lazarevca, Uzovnice, Leposavića, Milića, Obrenovca, Nevesinja, Priboja na Limu, LJubovije, Dobanovaca, Novog Sada, Vlasenice, Kosjerića, Čačka…

I malozvornička Gumanijada, koja je bila ekipno takmičenje, tradicionalno je privukla brojne ljubitelje kulinarstva iz Srbije i Bosne i Hercegovine, pruživši im priliku da još jednom odmere snage i testiraju svoje umeće.

Zanimljiv detalj sa početka takmičenja je taj da je malozvorničanin Goran Simić, inače član ovogodišnjeg stručnog žirija za ocenu pripremljenih jela na Gurmanijadi, promovisan u Viteza kulinarstva, od strane svog kolege, predsednika žirija Dragana Mitić, člana vojvođanske sekcije Kraljevskih kuvara amatera iz Bačke Topole.

Jednodnevna manifestacija “Skobaljijada i Gurmanijada”, kojom opština Mali Zvornik otvara letnju turističku sezonu na Drini i Zvorničkom jezeru, završena je u popodnevnim satima, druženjem takmičara i posetilaca uz bogatu trpezu i dogovor o novom susretu u Malom Zvorniku, krajem idućeg meseca na manifestaciji “Drina je smisao života”, na jubilarnoj 20. Somovijadi i 8. regati na Zvorničkom jezeru.

 

Izvor: Ljiljana Ristanović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *